Nyemission.nu

Stormiga börsnoteringar

Det är många som har väntat länge på att marknaden för börsnoteringar ska komma igång igen och denna vecka gick startskottet. Det började dock med en riktig flopp. Vindkraftsbolaget O2 Vind skulle noteras på måndagen men planerna fick ställas in pga lågt intresse. Av Avanzas 300 000 kunder var det exempelvis bara 3 stycken som valt att teckna sig i erbjudandet.

På onsdagen var det dags för nästa planerade notering med vindkraftsbolaget Arise Windpower. Arise klarade ribban med nöd och näppe och blev noterat. Marknaden är dock skeptisk och aktiekursen har under veckan legat under priset i erbjudandet inför noteringen.

Ännu stormigare har det varit för det danska vind- och solkraftsföreaget Scan Energy. Inte nog med att börsnoteringen misslyckades, företaget är nu indraget i en infekterad budstrid. Aktieägare, styrelse och företagsledning bråkar nu på flera fronter och dokument läcker till höger och vänster. Det är en något märklig budstrid där svenska Nordic Capital kan komma att få köpa bolaget, trots att Morgan Stanley sägs bjuda tio gånger så mycket pengar.

Frågan är hur det kommer att gå för vindkraftsbolaget Rabbalshede Kraft som planerar en notering på Stockholmsbörsen under 2010. Rabbalshede och rådgivaren Carnegie har helt klart en tuff uppgift framför sig efter all turbulens.

Eolus Vind kan skatta sig lyckliga att de klarade av sin notering på First North under våren förra året. Kombinationen vindkraft och notering har fått sig en rejäl törn, men det behöver inte enbart vara negativt för Eolus Vind, då företaget i debatten har lyfts fram som det trygga alternativet med kalkyler och prognoser som som står på fast grund.

Läs mer på Nyemissioner.se

O2 Vinds planerade börsnotering

Arise Windpowers börsnotering

Rabbalshede Krafts planerade börsnotering

Eolus Vinds notering