Nyemission.nu

Starbreeze nyemission - Intervju med VD 

En intervju med Starbreeze VD Johan Kristiansson, som gjordes av Nyemissioner.se under 2007 när teckningsoptionerna från den tidigare nyemissionen gick mot lösen.

Månadens intervju: Johan Kristiansson, Starbreeze

Den Aktietorget-noterade spelutvecklaren Starbreeze gjorde en garanterad nyemission december 2003 till kursen 10 öre. Garanterna fick då optioner som kunde lösas in före 1 augusti i år till kursen 20 öre. Optionerna noterades även på Aktietorget den 18 mars 2004. Efter en positiv kvartalsrapport några månader innan lösen började aktiekursen stiga. När det väl var dags för lösen stod aktien i runt 30 öre, vilket gjorde att 97,3% av optionerna användes. Det gav Starbreeze något oväntat 12,2 Mkr extra i kassan, samtidigt som företaget går med vinst och framtidsutsikterna ser goda ut.

I måndags meddelade Starbreeze dessutom att företaget har skrivit ett nytt stort och viktigt avtal (Binding letter of intent) med Vivendi Universal Games.

När förstod ni att er kassa något oväntat skulle fyllas på med 12 Mkr?

- Kursen steg över 20 öre i slutet på maj, så först då började vi hoppas på att få in lite extra pengar.

Hur ska ni använda pengarna?

- Vi har inte tagit något definitivt beslut om detta ännu. Men som oberoende spelutvecklare så är det alltid bra att ha en reservkassa som man kan använda för att utveckla egna projekt om det plötsligt skulle bli ett beläggningsglapp från de förläggarfinansierade uppdragen.

Ni presenterade ett nytt avtal i måndags, vad innebär det för er?

- Det känns väldigt skönt att vi redan nu har säkrat upp beläggningen för perioden efter Darkness-produktionen. Det känns också roligt att få arbeta med VUG igen. De har ju en närmast osannolik framgångsvåg just nu med World of Warcraft.

När ska ni börja arbeta med det nya projektet, ni är väl upptagna med The Darkness-projektet ett bra tag till?

- Vi kommer börja med viss planering och pre-production för det nya projektet parallellt med The Darkness.

Får ni betalt för planering och pre-production under arbetets gång eller först när projektet kör igång i full skala?

- Vi får betalt redan under pre-production.

Starbreeze presenterar sin helårsrapport den 25 augusti 2007.